9 Ocak 2010 Cumartesi

MİNERAL MAKYAJ ve EVERYDAY MINERALS






UYARI: 
Yazı çok uzun, sıkılıp yarıda bırakabilirsiniz. Ya da mineral makyaj delisiyseniz bir solukla da okuyabilirsiniz. Vay canına dostum da diyebilirsiniz :P Bilemiyorum.:P



Mineral makyaj aslında blogumun ilk postlarından biri olmalıydı çünkü yaklaşık bir sene aklımı mineral makyajla bozmuş durumdaydım!!! neyse ki bu aralar kendime geldim biraz.:)

Mineral makyaj manyaklığıma tabi ki Everyday Minerals ile başladım ben de:) Nedeni hem en iyi mineral makyaj markası olduğunu duymuş olmamdı hem de fiyatları çok uygundu.Tabi bir de ücretsiz sample kitler vardı ki beni benden alan..:)

Aslında ilk eczanede I.d Bare denemiştim ama yapısı çok ağır gelmişti ve Türkiyede satılan en açık rengi bile bana çok koyu geldi.Hayalet gibiyim de biraz!Neyse sonra ben bir araştırmalara giriştim, neymiş mineral makyaj süpermiş, doğalmış, en doğalı da Everyday Minerals mış..Asla cilde zarar vermezmiş, abartıp bununla uyusanız bile!! (Bu saçmalık da I.D Bare in sloganıydı, make up so pure that you can sleep in it şeklindeydi sanırım!! )

Bu arada ben bu mineral makyaja neden merak saldım o ara onu da söyleyeyim, inanılmaz bir sivilce patlaması yaşamıştım o dönem, ömrümde öyle sivilcem olmadı umarım da olmaz bir daha.Neden oldu, ne oldu bilmiyorum 1 ayda yüzüm resmen morluklar içindeydi ve bunalıma giricektim nerdeyse.E tabi bunları kapatmak lazım, öyle sokağa çıkılmamalı hele de benim gibi süsüne güzelliğine düşkünse insan hiç çıkmamalı, sonra bunalıma girer!

Neyse en son araştırmalara giriştim demiştim, Everday Minerals den aldım sample kitimi.O zamanlar sample kit ücretsizdi, sadece 5 dolar posta ücreti veriliyordu. O zamanlar aslında çok eski zamanlar değil ama artık TR ye gönderim yapmadığı için öyle deme ihtiyacı duydum :P

5 parçalık kitte, 3 fondöten, 1 allık,1 kapatıcı bulunuyordu ve bunlar için istediğimiz renkleri seçiyorduk.Çok açık tenli olduğumdan daha ilk sample kitimde buldum rengimi, hiç zor olmadı.Golden Fair rengine aşık oldum taptım resmen..Bir de formüller var tabi, mat, semi matte, intensive ve original glo diye.

Birçoğunuz bilirsiniz ama yine de açıklayayım, matte adı üstünde mat formül, parlama yapmıyor (muş) (ama bende yaptı), semi matte formülü karma -normal ciltler için hafif parlaklık veriyor ki resmen nefret ettim bu formülden, kuru ciltliler beğenebilir.original glo kullanmayı bile düşünmedim yağlı cildimde bir de fondöten ışıltısına hiç gerek yok..Intensive de yoğun formül, kapatıcılığı en yüksek olan bu, bunu kullanabiliyorum.
Tabi fondöten seçtikten sonra allık seçmek en zor işti.Şu an hatırlamıyorum ama 60-70 tane renk seçeneği vardı sanırım, bir de ayrılıyor tabi shimmer, matte, lucent falan diye.Simlisiydi, simsiziydi ..

Ben başladım mineral makyajıma, o zaman öğrenciyim tabi! Her sabah fondöten kutularına tık tık yapılarak toz fondöten kaba dökülür, flat topla yüze sürülür, o sırada fondöten biraz tozuşur , uçuşur, öksürük tutar.Uyuyan anne tık tık sesleriyle uyanır, her sabah bıktım senin tık tıkından diye :)

1 sene aralıksız kullandım, her gün , abartısız dışarıya çıktığım hergün.Ve sürekli de aldım tabi ki.Ayda bir falan sipariş veriyordum, çabuk bittiğinden değil sırf açgözlülüğümden, yeni  yeni allıklar deneyeyim, e bişeyler almışken bir sample kit daha atayım sepete falan:)

Şimdi gelelim benm asıl anlatmak istediğime, evet biraz geç oldu, fazla çene çaldım.
Mineral makyaj için hala mükemmel , doğal, ölüyorum bitiyorum diyor muyum? Hayır, aklım başıma geldi!





Mineral Makyaj Neden İyi?

1.Yağ içermiyor, toz halinde olduğundan özellikle yağlı ciltlerde daha kolay tolere edilebilir.Ayrıca sıcak yaz günlerinde verdiği his açısından  toz fondöten kullanmak kesinlikle daha kolay likite göre.Yüzde ağırlık hissi yaratmıyor.

2.Talk içermiyor.Talk hakkında çok kesin bilgilerim yok.Çok yerde talk gözenek tıkar, aman talktan uzak durun falan yazıyor ama nedense ben abartıldığı kadar da tehlikeli bir madde olduğunu düşünmüyorum.Şu anda talk içeren pudralar  , allıklar kullanıyorum, geçmişte de kullandım ve öyle ağır problemlerim olmadı.

3.Renkleri karıştırarak cilt tonunuza en uygun rengi bulabilirsiniz.Ben Everyday Minerals de istediğim rengi bulmuştum o yüzden gerek kalmadı karıştırmaya, ama karıştırmak da çok zevkli özellikle benim gibi içinde bir kimyager ruhu barındırıyorsa insan çok zevk alıyor birşeyleri karıştırmaktan.

4.İnce bir tabaka halinde uygulandığında bile kapatıcılığı oldukça yüksek, tabi bu kapatıcılıktan ne beklediğinize bağlı, ben cildim porselen gibi görünsün diye uğraşmıyorum,cildim problemli olduğu halde hafif makyajı seviyorum, mermer gibi gözükmeyiversin cildim:)

5.Çok kalıcı bence.Sabah 6 da sürdüğüm fondöten gece yarısı eve geldiğimde halen yüzümde oluyordu.Uçma gibi bir derdi yok , gerçi bende uçamaz cildim yağlı ama bazı arkadaşlarım fondötenin/pudranın ciltlerinden uçtuğunu söylüyorlar, olabilir belki, ben yaşamadım.

6.Normal fondötenlere göre ciltten daha kolay arınıyor, sadece yıkama jeliyle bile çıkıyor.

7.En iyi yanlarından biri de az da olsa güneşten korunma sağlaması.İçindeki Titanyumdioksit ve Çinkooksit doğal UVA ve UVB filtreleri.Ben kendilerini çok seviyorum.Çünkü bunlar fiziksel koruyucu grubuna giriyor ki şu anda konudan uzaklaştım, bu ayrı bir post olmalı :)
Güneşten sağladığı koruma uyguladığınız miktara bağlı.Ne kadar kalın bir tabaka uygularsanız, doğal olarak daha fazla koruma sağlar. ID Bare  fondötenlerinde SPF 15 olduğunu iddia ediyor, ama bu tartışmalı biraz bence. Dediğim kullanım miktarıyla orantılı olarak, evet bir miktar koruma sağlıyor ama ne kadar olduğu maalesef ölçülemez bizler tarafından. Buna güvenmek çok mantıklı gelmiyor bana.En azından ben güvenemiyorum.
Ama normalde hiç güneş korumalı ürün kullanmayan biri için, mineral fondöten bu özelliği sayesinde daha avantajlı olacaktır.






Mineral Makyajın kötü yanları:  Tamamen benim yaşadığım kötü tecrübelerdir :)

1. İlk uygulandığı anda verdiği mat görüntü, 1 saat sonra falan yok oluyor, yerini pırıl pırıl parlayan bir surat alıyor.Itsbeauty forumunda da en çok yakındığım konulardan biriydi bu ki, benim gibi parlamadan şikayetçi çok arkadaş vardı.Cildim yağlanmasa bile parlaklık veriyor mineral fondöten.

Ayrıca normalde karma-yağlı olan, t bölgesi yağlanan ( ama yıkadıktan 2-3 saat sonra) biri olarak, mineral uyguladıktan 1 saat sonra yağlanma yaşıyordum.Nedenini anlamam çok geç olmadı, cildi çok kurutuyor ve cilt tepki olarak daha fazla yağ salgılıyor.Kaldı ki altına güneş koruyucu da kullanıyordum ve bu yağlanmayı kat kat artırıyor zaten. ( Evet ben bir de spf manyağıyım, yaz kış en az spf 30-40 krem kullanıyorum, çok marka da denedim, bunu daha sonra kocaamaan bir post olarak hazırlayacağım:)

2.Mineral fondöteni sürerken iyi dağıtmalısınız, minerale uygun olmayan bir fırçayla uygularsanız, facia yaratabilir, öylece yapışıp kalır koyduğunuz yerde.Genelde kabuki denen sık kıllı tombik fırçalarla uygulanıyor, ama ben kabuki sevmiyorum çok fazla mesela, kabuki gibi sık kıllı ama üstü yuvarlak olmayan, düz kesilmiş (flat top) fırçayla uyguluyorum.(Fırçalarımı anlattığım postumda Everyday Minerals Flat Top a olan hayranlığımı da anlatmıştım:)

Bir de ürün toz halde olduğundan, fırça ürünü iyi tutmalı, uygularken toz toprak olup ağzınıza burnunuza kaçmamalı, öksürtmemeli.

Yani sık kıllı , mineral için üretilmiş bir fırça kullanılmazsa, ne ürünü yüzünüze aktarabilirsiniz, ne de istediğiniz kapatıcılığıa ulaşabilirsiniz.

Ben bunları neden mi anlattım, bu iyi dağıtma işlemi sırasında, bol bol yuvarlama-bastırma arası birşey olan, buffing denen hareket yapılıyor ya, insanın yüzü çiziliyor hergün bunu yapınca.Hele bunun için doğal kıldan yapılmış kabuki falan kullanırsanız oh oh, yüzünüz yara bere içinde kalır, kıpkırmızı olursunuz 1 haftada.Doğal kıllar çok daha sert oluyor sentetiklere göre, mesela ben doğal kıl kullanamıyorum, yüzüme alerji de yapıyor.

Bir de bu arada yüzünüzde minik minik kılcal çatlaklar açılabiliyor, bu sırada cildin alt tabakalarına nüfuz edebiliyor bu hain mineral maddeler.Özellikle birçok markada bulunan mica, bu yuvarlak hareketler sırasında cildi çizip, bu çiziklerden girip, alerjiden kistik sivilceye kadar birçok büyük soruna yol açabiliyormuş.
Ayy içinizi kararttım değil mi :/

E  hem iyi dağıt, pürüzsüz olsun, mermer gibi olsun deyip ,hem yüzüm çizilmesin, aman sorun yaratmasın diyorsanız, hergün manyakça mineral makyaj yapmayacaksınız, benim yaptığım gibi bakkala bile bununla gitmeyeceksiniz:P Arada birden zarar gelmez kanımca :)

3.Sakın cep telefonuyla konuşmayın ! Konuşacaksanız da kulaklıkla konuşun.Yoksa telefonu kapattıktan sonra, ekranda göreceğiniz çamur sizi şok edebilir, bu ne ya dedirtebilir.Suratıma ne sürdüm ben diyebilrsiniz.
Bundan da şikayetçi olan çok kişi duydum, her ciltte bu oluyor .Hele telefon kapaklıysa, yanağa değiyorsa oh oh , her yer çamur, toz, toprak :)

Benim mineral makyajı böyle hergün yaptığım dönem aknelerimde artış oldu açıkçası.Mineral makyaj çok kötü, sivilce yapar şeklinde kötülemiyorum, ama cildiniz çok hassassa ki benim öyle, hergün yapıyorsanız, ve bir de sivilceye yatkınsa zaten, evet yapar!

Ne zaman Everyday Minerals Türkiye ye gönderimi kesti, ben de elimdekiler bitecek diye korkumdan azalttım kullanımı.O zaman sivilcelerim ve cildimdeki hassasiyet de azaldı.Hala ara ara kullanıyorum, ama ölüp bitmiyorum eskiden olduğu gibi.Eğer Everday Minerals tekrar gönderime başlarsa, yine alırım, arada kullanmak için.Tamamen bitmedi mineral aşkım, bitemez de :)

Aslında elimdeki mineral allıklarımın swatchlarını yapmak istedim ama hiç olduğu gibi çıkmadı fotoğrafta renkler, sinir oldum.Bambaşka çıktılar, yanıltıcı olmasın diye koymuyorum.Çalışmalarıma devam edeceğim :)

8 yorum:

  1. EDM hiç kullanmadım, zaten çok seyrek fondöten ve allık kullanıyorum. ELFin minerel fondöten ve allığını almıştım, fondöten çok düşük kapatıcılıkta ama çil ya da lekem olmadığı için sadece cildim daha sakin kullansın diye kullanıyorum bana yetiyor. Allık ise Joy rengi, rengini çok sevdiğim için arada kullanıyorum ama söylediğin kadar bulaşmıyorlar? Belki benim cildim zaten yağlı olduğu için tutuyordur. Ama hakikaten hiçbir malzemeyi uzun süreli ve hergün kulanmamak lazım..

    YanıtlaSil
  2. ben silkden memnunum şu aralar.ama ben de senin gibi mineral makyajın zararsız olduğuna falan inanmıyorum bebişim:)

    YanıtlaSil
  3. cnm edm kullananların forumda da çok yakındığı bir konuydu bulaşma.belki de bu markanın formülüyle alakalıdır.elf in mineral serisini kullanmadım ben ama formülünü incelemiştim, farklı maddeler var, boron nitride fln var elf te.belki kalıcılık , tutuculuk fln sağlıyordur. :/

    YanıtlaSil
  4. evet bebişim, o bir yalandı, bir dönem yuttuk.şimdi akıllandık :)
    yaşasın zararlı kozmetikler :P

    YanıtlaSil
  5. Aslında en az zararlı olan makyaj malzemesi markası everday minerals ama tabii ki zararlı içerik olarak her ürün gibi onlarda oksit kullanıyor,ki cilt için mükemmel zararlıdır o nedenle çok gerekmiyorsa fondöten kullanmamakta fayda var.

    Diğer bir konu da talk bıdrası ben açıkçası talk pudrasının sadece cildi kurtması açısından sağlıklı bulmuyorum ama cildiniz yağlıysa bence harika bir ürün.

    YanıtlaSil
  6. Bayanlar mineral makyajin cesitleri var. Icinde Bismuth oxychloride olan, silica olan, yag olan buna benzer zararli mineralleri ve kimyasallari iceren seyleri kullanip sonra aaa mineral makyaj o kadara da zararsiz degilmis dememek lazim. Cok saf ve icinde zararli katki ve dolgu maddesi olmayan mineral makyaj secenekleri mevcut. Dogru olan urune yatirim yapmak gerek kotu urunleri kullanip hayal kirikligina ugramaktansa. Ayrica sivilce yapan madde mica degil Bismuth oxychloride dir. Mica makyaj urunlerine renk veren maddedir. mica olmadan hersey beyaz olurdu. saglikli yada sagliksiz kozmetik hersey mica icerer zaten micanin zarari da hic birsekilde kanitlanamadi. Bence siz dogru urunu bulmaya calisin. mutlu mesut kimyasallari hayatimizdan cikaralim :)

    YanıtlaSil
  7. Ben 2 sene kadar Everyday Minerals kullandım, Türkiye'ye gönderimi kestikleri bir dönem bıraktım ve ancak o zaman fark ettim ki, cildim Everyday öncesi gibi değil. Yer yer kırmızılıklar var ve çok daha hassas. Anlattığınız olumsuzluklar kesinlikle bu marka ile ilgili olduğunu düşünüyorum. ID ve başka markalar da denedim hiç biri ne kısa ne uzun vadede bu derece kötü etkilemedi beni. Bir bakıma çok iyi olmuş Türkiye'ye gönderimi kesmeleri. PS: İlgilenen olursa, firma İzmir merkezli bir temsilcilik vermiş. Web üzerinden satış yapıyorlar. Ama ben bu markayı kesinlikle önermiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşlar yazının üstünden çok geçmiş ama gebelik döneminde hangi markayı kullanmak gerekir acaba

    YanıtlaSil